divendres, 6 d’abril del 2012

El Cafè de Can Baldiri

Avui compartiré amb vosaltres un text que ha recuperat en Joan Pujades per al seu bloc Histories Santsenques.

"Avui de ben de matí he volgut compartir un altre article de Jacint Laporta sobre el Cafè de Can Baldiri -conegut també com el Cafè del Noi- de la seva obra Casolanes. Aquest cafè havia estat entre altres coses un lloc de reunió de les èlits més adinerades de Sants des de quan encara era un poble. I entre diversos esdeveniments també hi va tenir lloc el segrest dels lladres del pou durant la segona guerra carlina també coneguda com la Guerra dels Matiners l'any 1848."


El cafè del Noi, per ser el primer que s'havia obert al poble i per la poca cosa que el poble era en aquell temps, no feia mal paper: una casa al millor punt de la carretera, la botiga prou espaiosa, convidava a freqüentar-lo i la gent s'hi aniria acostumant i es desvessaria de matar estones a la taverna. Val a dir que el Noi havia tingut manya en la presentació: de cap a cap dos rengles de taules pintades a l'oli, bancs amb respatller, a cada pany de paret un bon mirall amb marc de caoba i quinqués de petroli penjats al sostre; la porta a l'estiu tota coberta, a cada banda testos amb mirabells, i a l'hivern es posarien les ventalles; al fons un armariet guardava el vidre i les safates, i del taulell gens esquifit n'ocupaven un cap de rangleres d'ampolletes de rom i d'anissat en correcta formació i l'altra era un campament de taces i platets de sucre, tot protegit per una glassa de color rosa.


Jacint Laporta.


Jacint Laporta.

5 comentaris:

Red Zeppelin D3 ha dit...

Moltes gràcies Agus per compartir-lo... m'ha agradat molt. Ja era hora. A més era dir-te que per lo del Vapor Vell he puntualitzat una mica més el tema de Joan Güell quan es va iniciar en els seus negocis del seu pare el 1819. I que a part de comerciar amb esclaus, també va estar a l'Institut de la Indústria de Catalunya... ...
De fet tota la resta de la construcció i la descripció de la fàbrica estava bé. M'interessaria a mi trobar algun llibre sobre la situació obrera al Vapor Vell per parlar sobre les revoltes i tal...

Agus Giralt ha dit...

Molt bé Joan, si tinc alguna idea o trobo algun llibre ja et diré ;)

Red Zeppelin D3 ha dit...

De fet ja vas veure el discurs de cloenda del congrés de Sants del 1918 per Joan Peiró.

Agus Giralt ha dit...

Si, moltes gràcies Joan ;)

Red Zeppelin D3 ha dit...

Ara jo també m'estic posant les piles i buscant bibliografia. De fet com que fa temps que jo vaig tenir problemes bastant seriosos amb el director de la biblioteca del Vapor Vell, les eines bibliogràfiques les agafo de préstec de la Francesc Candel, allà a la Zona Franca. Hi ha un llibre sobre l'esport a Sants i fins i tot el mateix manual didàctic del Vapor Vell.

Una forta abraçada