dimecres, 4 de maig del 2011

Els alcaldes de Sants (1715-1834)

Sovint algunes de les persones que segueixen aquest bloc m'han preguntat sobre els alcaldes de Sants, les persones que regien, com a mínim en part, el destí d'aquest petit poble que encara no formava part de Barcelona. Avui he decidit fer una aproximació a aquests personatges, i a les seves families, ja que, com veureu si mireu atentament la llista de batlles i regidors, molts dels cognoms es repeteixen al llarg dels anys. No, no és casualitat, la majoria d'aquests personatges formaven part de les grans families de terratinents de Sants.

L'any 1714 Barcelona va ser derrotada per les tropes de Felip V. El país va ser durament castigat i les institucions històriques catalanes desapareixerien amb l'aplicació dels Decrets de Nova Planta. La vegueria de Barcelona desapareixia substituïda per una institució d'origen castellà, el corregimiento. La jurisdicció judicial, que anteriorment era a mans del veguer, va passar a mans d'un batlle de nomenament governamental. Així doncs podriam dir que, curiosament, hauriem de buscar l'origen de la independència municipal de Santa Maria de Sants a la derrota catalana.

El primer Ajuntament de Sants, l'any 1715, era molt reduït, com també ho era la població, on només vivien un total de 92 adults. L'ajuntament era format només per un batlle i dos regidors, entre els que segurament es trobarien alguns dels personatges més poderosos del poble. Començo aquesta llista l'any 1732 amb els primers noms coneguts. La llista que publico a continuació va apareixer publicada a la revista Sans el setembre de 1970 i posteriorment ha sigut recollida al magnífic llibre de Carles Enrech Entre Sans i Sants, Història social i política d'una població industrial a les portes de Barcelona (1839-1897).

De Memòria de Sants