dimarts, 29 de març del 2011

Breu història dels caus i esplais a Sants, Hostafrancs i la Bordeta

De Memòria de Sants

Els esplais, caus i agrupaments de Sants tenen una llarga trajectoria històrica. En ple franquisme, un moment en que la societat civil catalana havia estat plenament derrotada, aquests moviments van trobar l’aixopluc de l’esglesia, l’únic espai que va quedar per a l’associacionisme, al marge de la clandestinitat. A Catalunya l’escoltisme que te molta tradició. Des de els anys 20 s’havien creat grups inspirats en els Boys Scouts, segons els principis de Robert Baden- Powell. De fet a Hostafrancs encara funciona un dels més antics dels creats a Catalunya, l'Agrupament escolta Montserrat-Xavier, creat als anys 30, entre d'altres, per Joan Pelegrí amb el nom de Follets de Sant Jordi.


Cap als anys 60 van començar a apareixer al barri la majoria dels altres grups, per exemple agrupaments com el Puig i Moliner (entitat que enguany ha celebrat els cinquanta anys), el Joan Maragall o el Cassià Maria Just, que posteriorment agrupament que posteriorment es convertirà en els Skues. Aquests grups es van anar completant amb els esplais que, amb uns objectius molt similars als agrupaments tot i que de vegades amb metodes diferents, es van anar multiplicant. L’any 1967 es va crear l’esplai Sant Medir i uns quants anys després apareixia a la Parròquia dels Dolors un dels esplais històrics de Sants, l’esplai Picarol. Posteriorment van apareixer d’altres esplais tan importants com l’Espurna, l’any 1975, l'esplai Turons, l'any 1981 (que enguany celebra el seu 30 aniversari) o el Xiroia, el 1983. Però aquests són només alguns dels molts esplais i caus que han funcionat a Sants, també podriem destacar d’altres entitats com el MIJAC Sant Medir o l’esplai la Lluna. En tots aquests anys els esplais i agrupaments han treballat educant en el temps de lleure i convertint-se en un model proper d’autogestió per als més joves. A Sants des de fa uns anys totes les entitats treballen conjuntament a la plataforma Esplais i Caus de Sants per promocionar les seves activitats, compartir experiencies i recursos. I d’aquest treball en conjunt han aparegut experiencies tan enriquidores com l’AcampaSants. Però cal dir que no és una feina fàcil, tenint en compte que la duen a terme grups de gent molt jove i que periodicament es van renovant. Al llarg del temps han desaparegut diversos grups a Sants, com el Picarol o el MIJAC Sant Medir. A més molts també han patit la especulació immobiliaria, com és el cas de l’Esplai Turons, que avui en dia, per sort, i després de molts anys de mobilitzacions i de la solidaritat de les altres entitats de Sants, han trobat una nova seu.

3 comentaris:

Psunday6 ha dit...

Sempre és bo saber d'on venim per recordar cap on anem!!
Esperem que quedin un munt d'anys d'hisòria per davant. Història que escriuran aquells que avui són els nens de cadascuna de les diverses entitats del barri...

Agus Giralt ha dit...

Moltes gràcies pel missatge Pau.

La veritat és que en tots aquests anys molts altres monitors i monitores com nosaltres han dedicat el seu temps lliure a la resta de la gent i crec que s'ha fet una gran feina i segur que això és un dels aspectes que explica que tinguem uns barris amb un teixit social i unes entitats tant fortes.

Com m'han destacat pel facebook la llista de grups que han existit a Sants, Hostafrancs i La Bordeta, tot i ser amplia encara és incomplerta, cosa que ens destaca la vitalitat d'aquestes entitats i del jovent dels nostres barris.

Si coneixeu altres esplais o caus també m'ho podeu comunicar i anirem completant aquesta llista. De moment caldria afegir uns quants més:

-L'Agrupament Marista de Sants

-Cau Pere el Gran, que, com a mínim, sobre els anys 60 va funcionar al carrer Portbou

-Clan de la amistad, que va funcionar als antics locals de l'Associació de Veïns de Badal, Brasil i La Bordeta, al carrer Badal, a tocar de les vies

Unknown ha dit...

Cal dir que a Sant Medir els anys 60 també hi havia un agrupament escolta que érem de la DDE, desprès amb els anys va desaparèixer, però varem aglutinar força gent