divendres, 30 d’abril del 2010

La ciutat subterrània, un refugi sota el carrer Juan de Sada



Sants no va ser un dels barris més bombardejats al llarg de la Guerra Civil, però el fet que fos un barri amb teixit associatiu important amb ateneus, sindicats, cooperatives, comissions de festes... va possibilitar que fos un dels barris de Barcelona on es van construir més refugis.

En l’actualitat molts d’aquests refugis han estat destruits o es troben en un perill imminent.

El cas més recent el trobem al voltant del carrer Juan de Sada, on un projecte urbanistic, al que s’oposen molts veïns del carrer, en fa perillar alguns dels refugis que hi ha sota aquells carrers.

Com alguns veïns comenten, tot aquest espai resultaria tota una ciutat subterrània. Efectivament, sota aquests carrers es van edificar alguns dels primers refugis antiaeris de la ciutat.

Amb l’amenaça dels bombardejos l’Ajuntament va encarregar uns 25 refugis a l’empresa Material y Obras S.A. que van servir com a proves pilot. Pel que sembla els refugis que trobem al subsol de tot aquest espai serien alguns d’aquests.

Segons els testimonis aquests refugis estarien pensats en xarxa, de forma que es comunicarien els uns amb els altres. De moment, a falta de poder confirmar aquest aspecte parlaré sobre dos d’aquests refugis.

-Refugi al carrer Roger entre Portbou i la Rambla Brasil
Aquest refugi sembla ser que fou el segón construit a tota Barcelona i fa uns 300 metres amb un túnel d’una amplada de 1’80 m i una alçada de 3 metres. El refugi tenia 5 accesos.

-Refugi del carrer Juan de Sada, entre París i Iolanda
Aquest refugi, que va pel subsol del carrer Juan de Sada, del carrer París (actual Avinguda Madrid) fins al carrer Iolanda (actual Violant d’Hongria) feia 140 metres lineals i és un espai de 3 metres d’alçada i 2’40 metres d’amplada que podia allotjar 1200 persones. S’hi podia accedir l’Avinguda Madrid amb dues entrades al carrer Violant d’Hongria i pel carrer Roger. Aquest refugi, catalogat amb el número 3 de registre es va construir pensant en reconvertir-lo en una futura claveguera.

-Refugi al carrer Fisas
Alguns veïns també afirmen que sota el carrer Fisas es va construir un altre refugi amb dues entrades, una al carrer Violant d’Hongria i una al carrer Roger.

Si teniu dades, imatges, planols o testimonis sobre algun d’aquests refugis o qualsevol altre dels construits a Sants, Hostafrancs i La Bordeta recordeu que podeu contactar amb mi al correu: memoriadesants@gmail.com i amb totes les informacions recollides seguiré investigant i publicant articles sobre el tema.

Per als que teniu Facebook també podeu trobar un grup especificament fet per demanar que s’aturi la destrucció del patrimoni santsenc.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

molt interessant!
Es poden visitar?
en quin estat estan?
gracies

Agus Giralt ha dit...

Hola, doncs pel que comenten els veïns que van poder baixar als anys 80 imagino que es deuen conservar en bon estat, però caldria poder-ho veure.

Actualment no són visitables, però una de les propostes que tenen els veïns justament va en aquest sentit, per tal que es puguin visitar.