dimarts, 18 d’octubre del 2022

Passejada: Sota la mar salada

Mil i un projectes m'han tingut distanciat del bloc des de fa uns quants mesos, però avui us volia compartir una activitat que tindrà lloc dissabte vinent que em fa molta il·lusió. Una d'aquelles activitats en que es barreja més d'una disciplina, en aquest cas la literatura i la història, i que segurament serà un tastet d'un projecte més ampli que l'any vinent, des de Memòria en Moviment, volem llançar. 

Barris d'arrels obreres com el nostre, tot i que han sigut escenaris de moments apassionants, rarament s'han convertit en paisatges literaris. Durant molts anys Sants, Hostafrancs o la Bordeta han quedat exclosos de la literatura i, sovint, quan han aparegut ho han fet com espais força estereotipats. Des del seu classisme Josep Pla sentenciava que: La mediocritat, la grisor d’aquesta perifèria, és impressionant.

En els darrers anys però són diversos els escriptors i escriptores que han començat a publicar novel·les que tenen al nostre barri un dels seus paisatges. Un d'aquests darrers és Sota la mar salada, una novel·la d'un santsenc, el Sergi Caparrós. Dissabte vinent, 22 d'octubre podeu descobrir aquests paisatges de la mà del propi autor.


Viatge en el temps, a peu de carrer, on recorrerem els escenaris en els quals transcorren les peripècies dels protagonistes de la novel·la Sota la mar salada, tot coneixent com era el barri de Sants de fa cent anys. Viurem el thriller en pròpia pell i descobrirem antigues indústries, masies, hortes, rieres i moltes curiositats d'aquesta vila que l'any 1897 s'annexionà a Barcelona.

Sota la mar salada és una immersió dràstica cap a les profunditats d'una història familiar tèrbola, marcada per l'amor, la traïció i la venjança, i que està relacionada amb el tètric submon del tràfic d'antiguitats. A mesura que l'Andreu Molina i el seu pare s'hi endinsen, més foscos són els seus descobriments i més hostil és el medi amb què els toca bregar. A través del seu periple viurem crims espantosos, lluites de poder, corrupteles, i veurem què amaguen les aigües braves de l'Empordà, movent-nos per la ciutat de contrastos que era la Barcelona prerepublicana de 1929: passant de la sordidesa del Barri Xino a l'extrema riquesa dels voltants del passeig de Gràcia i recorrent barris populars com el de Sants, el Poble Sec o la Barceloneta. Una novel·la de suspens, amb grans girs argumentals, en la que l'ambigüitat moral dels seus protagonistes difumina fatalment el límit entre el bé i el mal, i on no tots els personatges són el que semblen, ni tots els accidents són fortuïts.


Us esperem dissabte a les11h a la Plaça de Bonet i Muixí