dimecres, 14 de novembre del 2018

L'Àlbum familiar del barri

Analitzant la forma en que sovint se’ns explica la història sembla com si aquesta fos una segadora avançant per un camp on creixen grans homes i grans esdeveniments. Transcorreguts uns anys la màquina s’atura i escup una bala de palla on s’han compactat les realitats passades. Rere la segadora fan acte d’aparició els historiadors, es miren la bala i segons els percentatges del que veuen allà dins adjudiquen a aquell període una etiqueta o una altra. Però que passa amb totes les petites tiges que han quedat compactades dins la gran història?

Barrueres metàfores a banda, el cert és que la gran historia sovint ha invisibilitzat les petites històries quotidianes, aquelles que han passat a l’àmbit privat, que com a molt s’han convertit en un llegat personal que va circulant entre les pròpies famílies, però que no acostumen a transcendir més enllà. Especialment quan aquestes petites històries són de gent humil. Com deia Galeano en el seu popular poema, Los nadies:  Que no figuran en la historia universal, sino en la crónica roja de la prensa local.

Amb sort alguns dels instants d’aquestes vides passades s’han conservat a les fotografies antigues que moltes vegades es conserven a capses de galetes. Fotos que ens recorden algun moment del passat, algun lloc al que voldríem tornar, alguna persona que potser ja no hi és; imatges que hem volgut retenir, que hem heretat de pares i avis i que formen part de les nostres vides. Imatges que van lligades a la nostra memòria més personal i que, com a tals, amb el el pas del temps corren el risc d’anar-se esborrant. Però i si obrissim aquestes capses de galetes per compartir totes aquestes imatges i històries que són importants per nosaltres?

Des de La Lleialtat, amb la direcció de l’arxivera fotogràfica Susanna Muriel, volem rescatar aquestes fotografies familiars del calaix i construir «L’àlbum familiar del barri», un gran àlbum col.lectiu de Sants i les seves gents que reconstrueixi la memòria col.lectiva del barri a través de les imatges que ens porteu i també de les històries personals que expliqueu. Un àlbum popular que parli de les petites i les grans coses; fet dels records íntims; que estableixi nous vincles i connexions que sovint passen per alt.

Imatge de portada: retrat familiar, 1914, Sants © Fons familiar de Núria Gurina
Si voleu participar en aquest projecte col·lectiu cal que trieu una fotografia del vostre àlbum familiar, en paper i anterior a 1988, i penseu en la història que ens vulgueu explicar. Podeu concertar cita previa a la Lleialtat presencialment, enviant un correu albumfamiliar@lleialtat.cat o trucant al telèfon 93 706 52 54 i us donarem hora perquè vingueu a portar el vostre material. Escanejarem les vostres imatges i enregistrarem el vostre testimoni.

Un cop tinguem «L’àlbum» fet, es realitzà una exposició a la Lleialtat i crearem una web de consulta pública accessible per tothom!