dijous, 9 de juny del 2016

Obert el refugi 819 a la plaça Bonet i Muixí

Des de fa anys sempre que faig una visita històrica pel barri m'aturo un moment davant del mur que hi ha sota la rectoria de Santa Maria de Sants. No fa ni 24 hores que ho vaig fer per darrera vegada, fent una visita als alumnes de l'escola Pelegrí. M'aturo per explicar el que molts santsencs desconeixen, que els maons d'aquesta paret, feta tota de pedra, amaguen un misteri, un refugi antiaeri, concretament el 819.

M'aturo des que en Joan Fabregues Morlà m'ho va descobrir ara fa una pila d'anys quan buscant informació o testimonis sobre els refugis a Sants no trobava més que silencis. En Joan el coneixia bé, per què el refugi el va planificar el seu pare, gràcies al fet que després de fer el servei militar al cos d'enginyers havia après algunes coses sobre aquesta feina. Una sort per als veïns i veïnes, que fins aquell moment foradaven des de la plaça Màlaga i des de la plaça Ibèria sense trobar-se. Però també el coneixia bé per què ell mateix s'hi havia amagat i d'aquest refugi s'havia escapat en ple bombardeig per anar a veure els avions.

Aquest matí un grup format per membres dels mossos d'esquadra i arqueòlegs ha obert la tàpia del refugi 819, situat a la plaça Boneit i Muixí, sota la rectoria. Un fet que de ben segur està motivat per les obres que aviat es realitzaran a la parròquia. De moment el refugi torna a estar tapat, però segons es rumorejava aquest matí podria ser que s'hi instal·les una porta.

Em fa molta pena que el Joan no hi sigui entre nosaltres per poder ensenyar a tothom el que va voler conservar a la memòria col·lectiva del barri. Però és increïble poder veure, ja que de moment no es pot entrar, un espai sobre el qual has escoltat tantes històries i que d'alguna manera t'has fet teu.

Espero que per un cop triomfi el sentit comú i es pugui mantenir aquest refugi. De moment comparteixo les poques fotos que hem pogut fer, a l'espera de l'informe arqueològic.

Forat practicat a la tàpia del refugi, foto: Jordi Lozano

Interior del túnel d'entrada al refugi, foto: Jordi Lozano

14 comentaris:

Unknown ha dit...

Al costat del darrere de l'Església on està l'abside per situar-nos havia una entrada idèntica a aquesta, l'accés des del pati de l'escola Institut Montserrat, tots els exalumnes i mestres que van estar durant els anys 60 el recordaran. Ignoro si després de la remodelació de l'escola es va tancar.

Unknown ha dit...

Al costat del darrere de l'Església on està l'abside per situar-nos havia una entrada idèntica a aquesta, l'accés des del pati de l'escola Institut Montserrat, tots els exalumnes i mestres que van estar durant els anys 60 el recordaran. Ignoro si després de la remodelació de l'escola es va tancar.

Agus Giralt ha dit...

Moltes gràcies pel missatge Pep, l'entrada encara existeix tot i que encara tinc el dubte de si es tracta del mateix túnel ja que en principi aquest tot indica que girava cap a la dreta a la plaça Ibèria. Intento descobrir-ne més i a veure si puc publicar alguna cosa.

Lorenzo ha dit...

Espero que no facin com aquí a Mercat Nou, que un dia vam despertar-nos i havien farcit el refugi de formigó. Total, per tapar-lo amb la 'xapussa' delc calaix, que vist des del Google Maps quedarà molt maco, però que deixa una de racons foscos i bruts que els qui passegin per dalt no veuran, però que tots els veïns patim. És més important la poltrona i la foto de cara a la galeria que els veïns i la memòria històrica.

Roser Iglesias ha dit...

tant de bo ho deixin intacte forma part de la història del barri i no facin com la hermita del carrer san crist

Roser Iglesias ha dit...

gràcies per la vostra informació aniré seguint la notícia.

Agus Giralt ha dit...

Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris, des d'aquest espai seguiré fent el que pugui per tal que es respecti el patrimoni dels nostres barris. Una abraçada!

Rafel ha dit...

Gràcies per la informació. Esperem que no ens amaguin un cop més la història.

Juan Jaime ha dit...

No dejemos volver a esconder nuestra historia. Defenfamos nuestro barrio y sus rincones emblemáticos y llenos de vida y muerte

Roser Iglesias ha dit...

ho han tornat a tancar

Roser Iglesias ha dit...

Gracies Agus Giralt seguirem les teves noticies

Sònia P. ha dit...

El problema que he sentit es que l'església vol fer un pàrquing... Amb la qual cosa el refugi es treuria... Esperem que recapacitin.

Juanjo ha dit...

El día 15-Febrero-2018, hace 4 días, vi una galería estrecga derruida y colapsada con piedras en el patio, el que da a la Plaza Iberia. Empecé a filmar, pero una señora me increpó.
No se si se trata del refugio 819, pero yo creo que es un ramal que conectaba la Rectoria con el Refugio y que los Mossos, en su estudio no documentaron, al menos en lo que yo he visto.
No se a quién acudir, pero hay que tener cuidado de que no se destruya o se coplapse con hormigón, si lo que vi fuese el 819.
https://www.instagram.com/p/BfOH5d9n2P0/?taken-by=amikoj
Ojalá alguien pueda hacer algo.
Salut!!!!

Unknown ha dit...

A mi m'agradaria saber amb certesa si aquest solar es propietat de l'asglesia o se l'han apropietat com han fet amb al tres.