dilluns, 23 de març del 2015

El Ciclista

145 El ciclista, de Jorge José Castillo, pl. Sants
El Ciclista en la seva primera ubicació
Els primers ajuntaments democràtics de Barcelona es van plantejar un repte, dotar el barris de la ciutat d’espais monumentals, fent arribar les escultures a espais on fins llavors o no hi havien estat o havien aparegut de manera quasi anecdòtica. D’aquesta manera a les barriades s’ompliren d’obres dels més diversos autors.

L’any 1986 una llarga llista d’autors treballaven preparant obres per Barcelona: els nord-americans Richard Serra, Bryant Hunt, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Beverly Pepper, el basc Eduardo Chillida i el català Xavier Corberó. Aquest darrer va proposar un nom més a l’ajuntament, Jorge Castillo. Nascut a Pontevedra l’any 1933, Castillo va passar gran part de la seva infància a Argentina. Pintor, gravador, il·lustrador i escultor, Castillo ha desenvolupat la seva obra al marge dels moviments.

Com digué el propi Castillo parlant sobre la seva obra: el meu primer acte, quan afronto el projecte de representar objectes animats component el que sol anomenar-se una 'naturalesa morta', és un acte que em situa com a espectador davant de la meva pròpia obra i que consisteix, amb totes les dificultats imaginables, a destruir en la meva memòria tot rastre de què ja sé o he sabut anteriorment respecte a les coses, aquelles presències inanimades que se'm presenten davant, ja sigui sobre la meva taula o dins de la meva imaginació.

Per al projecte de l’ajuntament Castillo realitzà aquell mateix any una gran escultura d'acer titulada El Ciclista. Una obra que va servir per commemorar el 75è aniversari de la Volta Ciclista a Catalunya i la llarga tradició entre Sants i el ciclisme. El Ciclista de Castillo es dibuixa subtil sobre una planxa tallada d’acer inoxidable de 7,18 m d’alçada i 5,12 m d’amplada.

La inauguració va tenir lloc el 10 de setembre de 1986, en presència de l'alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall; del regidor del districte, Josep Espinàs, i del president de la Unió Esportiva de Sants, Josep Peiretó. El Ciclista ha estat gairebé trenta anys al mateix emplaçament, arribant a donar nom popular a aquesta part de la plaça de Sants, coneguda oficialment des del 2010 com a placeta de Ramon Torres i Casanovas. En l’actualitat però, mogut per les obres de cobertura del calaix, el Ciclista ha pedalat fins creuar la Carretera de Sants.

El Ciclista a la nova ubicació, fotografia de Carme Illa