dimarts, 13 de novembre del 2012

Cal BruixaTot i haver sigut un dels pobles del pla de Barcelona amb més masies actualment a Sants és un patrimoni que hem perdut del tot o que en alguns casos correm el risc de perdre. Un exemple Cal Bruixa, una masia a la Bordeta, a tocar del carrer Parcerissa, que està dintre del perímetre del projecte de Can Batlló.

Cal Bruixa, abans coneguda com Cal Paretó, va ser construïda el 1880 per Josep Elias i Anglí. La va habitar la seva família i després la del seu fill, Josep Elias i Andreu. I posteriorment Salvador Rovira i Arbós. 

Aquesta masia va estar dedicada al cultiu i a la venda de verdures. A la Bordeta la construcció del Canal de l'Infanta, (entre els anys 1817 i 1819) que portava aigua des de Molins de Rei, va permetre als propietaris canviar els seus conreus per d'altres productes que els permetien guanyar més calers. Així doncs es van canviar els camps de blat, els arbres fruiters i les vinyes per mongetes, cigrons, llenties, tomàquets, pebrots, albergínies, enciams o melons. I Sants i molt especialment la Bordeta es van convertir en un important rebost per a Barcelona.

I si voleu saber sobre les Bruixes de la Bordeta us recomano que feu clic en aquest enllaç i trobareu un tex d'Albert Torras.