En un barri d’origen obrer com és Sants, que s’ha fet gran amb el treball i amb les lluites de la gent, semblaria dificil trobar exemples d’obres arquitectóniques o escultóriques que no acomplissin una funció merament funcional. I certament no abunden tant com a d’altres barris. Sants recorda més el seu passat gràcies a les grans xemeneies com la del Vapor Vell o la de l’Olivereta, pensades per moure les grans fàbriques, que no pas a d’altres conjunts escultorics pensats per embellir els carrers.
Tot i això també podem trobar alguns exemples que qualsevol santsenc reconeixeria de seguida. Deixant a banda la més recent “Estatua del ciclista”, inaugurada per commemorar l’origen santsenc de la Volta Ciclista a Catalunya, i que sempre ha tingut partidaris i detractors; gairebé tothom recordaria dos exemples ben peculiars, l’estatua del “Ninyu” i la del “Xato”.
La primera ès l’estatua que es pot trobar a la Plaça de Can Mantega, una font coronada per una estatua d’un nen. Aquesta font va estar anteriorment a la plaça de l’ajuntament santsenc, a l’actual encreuament entre Carretera i la Rambla Brasil, però amb l’obertura del cinturó el barri va perdre la plaça, l’edifici de l’antic ajuntament, i alguns santsencs fins i tot les cases. De tot allò l’ajuntament barceloní només va poder reubicar la font, enviant-la a Can Mantega.
Però l’història de la segóna estatua citada, la que molta gent coneix encara com “el Xato”, fins i tot resulta més peculiar. Aquesta és l’estatua que actualment es troba a Plaça de Sants i que representa un un vell barbut amb un corn de l'abundància, una al·legoria del riu Llobregar. Però tot i que ja porta molts anys a la plaça aquest no fou el seu emplaçament original.
Com explica Joan Amades l’estatua del suposat Neptú formava part d’un conjunt monumental, una font que era a l’actual plaça del teatre, a tocar de la Rambla. La dita font fou ornamentada l’any 1802 en ocasió d’una visita de la familia reial, afegint una piràmide ornada amb plantes i flors amb una figura d’un satir on també hi havia la figura del vell Llobregat. Però a l’imaginari popular l'al·legoria del riu era de difícil interpretació, raó per la qual la font fou coneguda com “La Font del Vell”. Enderrocada la font l’any 1877 el vell Llobregat va iniciar el seu periple per la ciutat, que el va portar primer al Parc de la Ciutadella, al costat de la cascada, i finalment a la Plaça de Sants.
Però segons expliquen el trasllat de la Plaça del Teatre al Parc de la Ciutadella fou força accidentat i l’estatua del vell es va golpejar perdent part del nas i adquirint per sempre el malnom de “el Xato”
19 comentaris:
Em van comentar que hi ha una mostra de la resta de l'estàtua del Xato al museu marítim. Si les ajuntessim, tornariem a tenir l'escultura. Però mira, una imatge popular sempre ens faria gràcia.
Hola Agus, sóc un gran seguidor del teu blog desde de fa temps i veí del barri de sants. M'apassiona la historia de Barcelona i del barri.
La foto del ninyu que has pemjat és de la Plaça Victor Balaguer amb la casa de la ciutat?
No tenía aquesta imatge.
Salut
Hehe! Sabia això dels trasllats, però el tema de perdre el nas no!
Molt bona!
Sí, efectivament aquesta foto és dels darrers moments de la Plaça Victor Balaguer, on hi havia l'antic ajuntament de Sants.
Aquesta plaça va desapareixer amb les obres del cinturó.
Mira que portava temps darrera d'aquesta imatge de la plaça.
Cap a on està orientada la foto?
El carrer en el que es veu la furgoneta es el carrer sants o el carrer que puja actual rambla brasil?
Bona feina Agus
salut
Molt bona la del xatu. Serà qüestió de mirar-se'l al davant i quiets, no fos que mentre caminem per ls llambordes de davant ens passi el mateix.
Estic mirant la foto per veure si identifico bé els carrers, però hi ha tants canvis que el cert és que em costa.
La meva mare ha vist la foto i m'ha comentat que li sembla que el carrer per on va la furgoneta és carretera de Sants, però encara no ho tinc gaire clar.
Sí algú pot solucionar aquest dubte...
Agus, a mi em sembla que pot ser el carrer de Sants per+o també tinc dubtes, perque aquesta font va ser a la plaça victor balaguer fins a finals dels 60's quan es va traslladar a la Pl. Salvador Anglada (antiga Pl. Sants) pero lsobres del cinturó de ronda.
Per cert molt a prop d'aquesta, vaja al costat hauría d'haver la Plaça de la Fortuna, algú te més informació?
Crec que està orientat cap a la muntanya, per tant seria l'inici del carrer Brasil. Algun dels edificis de la dreta encara es conserva. Fins i tot diria que davant a l'esquerra es veu un dels edificis de la Travessera de les Corts.
Salutacions
PD La pedra o fita que hi ha a l'actual cantonada Brasil-Sants té alguna cosa a veure amb l'antic ajuntament?
Bona observació Rafel, realment al fons de la imatge es pot veure el perfil de Collserola.
Sobre els edifics del fons mes aviat
podríen ser de l'Avinguda Madrid.
De tota manera aquesta foto deu ser al voltant dels anys 60 quan es va inciar l'enderroc d'aquesta plaça per fer el cinturó.
Mireu aquesta de 1916 amb l'ajuntament.
http://img43.imageshack.us/i/victorbalaguer.jpg/
Continuarem investigant
Molt bona, Agus! M'encanta llegir aquestes coses del barri. No paris!
daNIEL.
Hola Rafel!
La fita que hi ha a Sants amb Brasil, a la cantonada, acabo de llegir que és un "salva-carros" que servia per protegir les cases que hi havia darrera.
Curiosament ha resistit el salva-carros i en canvi l'edifici ha desaparegut
Per cert, molt bona la foto de la Plaça Victor Balaguer Luis.
A veure si en puc trobar alguna més.
on és exactament aquest fita que dieu?
jo no l'he vist mai tot i que sentit parlarne
M'interessa molt la històra d'aquesta plaça, a veure si pots ferte amb alguna mes...jo no.
Salut
NO trobo aquest "salva-carros", sabeu dirme si hi és encara?
El "salvacarros" a que us referiu, és el bloc de pedra que hi ha a la cantonada muntanya-Llobregat, on hi ha l'autoescola?
M'ha agradat molt veure fotos de la plaça Victor Balaguer o com es deia popularment la plaça del Niñu, perquè allà van viure els meus avis des de 1930 fins que es va treure la plaça, a més aquí van néixer el meu pare i la meva tieta, he de ensenyar-lis la foto, suposo que els portarà records, gràcies pel blog.
El carrer per on va la furgo, és el carrer Brasil, actualment Rambla... l'edifici que es veu a ma esquerra i que té el dalt de forma arrodonida, era a la plaça Vázquez Mella, que estava per sota de la Plaça Fortuna i d'allà sortia el carrer Canonge Pibernat i l'edifici alt que es veu al fons de la foto a ma esquerra, es un dels "Cármenes" que estàn a Brasil-Travessera de Les Corts... A nosaltres ens van expropiar l'any 70, la nostra casa queia precisament al mig del carril de baixada del cinturó... Per cert, quan jo vaig néixer, l'any 48, el carrer es deia Gran Via de Ronda i a la guia de carrers que hi havia en aquells anys ja venia dibuixat el traç de l'actual cinturó...
Publica un comentari a l'entrada