dimarts, 8 de juny del 2010

Carrer Béthencourt


Avui vull parlar sobre l'origen del nom d'un petit carrer de Sants, el carrer Béthencourt, un carrer que va Santa Caterina a Vallespir.

Aquest és un dels exemples peculiars de la toponimia santsenca, ja que és un nom que res te a veure amb l’història de Sants (ni tan sols amb la de Catalunya). Un carrer que ens recorda un personatge que segons crec no es mereix aquest honor.

Jean de Bethencour fou un noble i corsari d’origen Normand que va conquerir les illes Canàries per al regne de Castellà. Recordem que la progressiva conquesta i colonització de l’illa va supossar el genocidi de la població autoctona, els guanches. Després de la conquesta i evangelització, de la minça població que va sobreviure, molts dels habitants de la illa, així com molts moriscos foren batejats amb el nom del corsari, de manera que encara avui és un cognom habitual a Canàries. Enric III de Castella li atorgà el títol de rei de Canàries i senyor de Lanzarote

Però tornant al carrer cal comentar que curiosament, abans aquest era conegut amb el nom de Canàries. Tot i que popularment tothom el coneixia com el carrer dels Safareigs, ja que era un dels espai on es trobaven els safareigs del barri.

5 comentaris:

joanbcn ha dit...

Els canvis de nom dels carrers es fan produir molts per la duplicitat amb altres quan l'anexió dels diferents pobles de la plana de Barcelona. Ara bé, sería desitjable que es conservesin les peculiaritats de cada barri. Per exemple, cada cop que sento carrer de Sant em fan mal les orelles, la gent de Sants sempre em parlat de la Carretera. A l'igual amb la Bordeta. Tant costaría canviar carrer per carretera?. A Gràcia ve els hi han posat la plaça de la Vilà, no?

Rafel ha dit...

Tenim feina a Sants , d'entrada un personatge com aquest no es mereix un carrer.
Ja fa un cert temps vaig tenir feina a trobar carrers dedicats a literatura: http://rcasas22.wordpress.com/2009/10/08/671/

PD. Correcte l'apunt sobre la carretera de Sants, però és difícil competir amb Carrer de Sants ( Com a etiqueta comercial)

Unknown ha dit...

Tot i canviar el nom per Plaça de la Vila de Gràcia, als nostres cors sempre serà Rius i Taulet -com la Carretera pels de Sants-.

Tants de canvis de nom mareja una mica; quan ma mare o l'àvia parlen del carrer Infanta Carlota, no sé a què es refereixen!

Agus Giralt ha dit...

A Gràcia imagino que el canvi de Rius i Taulet per Vila de Gràcia es bastant simbolic, ja que justament Rius i Taulet va ser l'alcalde Barceloní que va iniciar la petició de l'ajuntament barceloní d'agregar els pobles del pla.

Pel que fa al recorregut virtual que va fer en Rafel seguint els carrers dedicats a la literatura us recomano que li feu un cop d'ull, que està molt bé.

CBM ha dit...

Joan Tarradellas