divendres, 7 de maig del 2010

Carrer Olzinelles


Avui, en la nostra ruta per la història i l'origen dels noms dels carrers de Sants, ens aturarem al carrer Olzinelles. Pel que sembla, segons recull l'historiador santsenc Josep M. Vilarrúbia Estrany aquest carrer en el seu origen va ser conegut com el carrer de l'Església. Més endavant es va convertir en el carrer de la Mina, ja que es va dedicar al Marquès de la Mina, i posteriorment es va dedicar al Canonge Pibernat.

Finalment el carrer va rebre el nom de Olzinelles, nom que ja tenia la part baixa d'aquest mateix carrer.

De fet, la configuració actual del carrer no la trobariem si ens remuntem molt en el temps, ja que l'edifici on actualment hi ha l'Escola Perú era propietat de la família Piera. Una casa pairal anomenada Ros de Mayol, finca que arribava més enllà d'Olzinelles.

Part del terreny que ocupa el carrer era la finca de la Marquesa d'Olzinelles, que ha donat origen al seu nom. Si consulteu el nomenclator de la ciutat trobareu la següent referencia: Ramon d'Olzinelles i de Romero succeí sa muller Josepa de Fos i de Ravella en la propietat dels terrenys situats en el "camp de la Plaça", abans "camp de Cal Tet". En fou hereu el seu fill Hermenegil d'Olzinelles Fos i Ravella, comte d'Olzinelles.

Al carrer Olzinelles, al llarg de la Guerra Civil, els veïns es van organitzar per construir, com a mínim, un parell de refugis antiaeris, el número 15 i el 487. Al mateix carrer, al número 30 podreu trobar la seu del Centre Social de Sants, l'associació de veïns del nostre barri, entitat a la que debem, gràcies a les múltiples lluites que ha mantingut des de l'any 1971, moltes de les victories ciutadanes que Sants ha assolit sobre projectes urbanistics i sobre aquells que tenen formes de veure la ciutat que no són gaire humanes. Una entitat que un dia d'aquest es mereixeria una actualització per parlar-ne.

A la fotografia podeu veure un tramvia entrant pel carrer Olzinelles l'any 1965

10 comentaris:

Xavi Silvestre ha dit...

Jo diria que està entrant a les Cotxeres, probablement per l'actual pas de Fructuós Gelabert. Allò del fons no és Santa Maria de Sants?

Agus Giralt ha dit...

Sí, jo crec que l'edifici que es veu al fons ha de ser Santa Maria de Sants per força.

Pot ser que sigui el pas de Fructuós Gelabert, però no ho acabo d'identificar bé del tot. Si algú te alguna altra fotografia que permeti veure millor aquesta entrada estaré molt agrait.

Unknown ha dit...

jo crec que és el carrer Sant Crist amb Almeria, per la situació de l'Església..

Núria ha dit...

Aquesta entrada era al Carrer Olzinelles. Hi havien dues entrades dels tramvies al carrer Olzinelles. La de la foto estaria mes o menys devant de l'actual entrada dels Maristes.
Es veu la esglesia perque el mur de les cotxeres continuava per Olzinelles fins tombar per la placeta de la esglesia (Plaça Malaga) i alla arrivava fins la paret de les escales de la iglesia.
Entre que el mur no seria massa alt i que la esglesia esta aixecada ,desde Ozinelles i en diagonal, es veuria la esglesia.

Rafel ha dit...

Jo també crec que és l'entrada del que van ser les Cotxeres pel carrer d'Olzinelles, una mica més a la dreta hi hauria la Plaça Màlaga.
El llibre Fred als peus de l'Àngel Casas relata un accident amb el tramvia en aquest punt.(Pàgina 100)

Xavi Silvestre ha dit...

Sí, de fet la vorera és massa estreta per ser la de la Carretera... Rectifico, doncs!
(com m'agraden aquestes fotos!)

joanbcn ha dit...

El meu avi havi viscut, quan la guerra, en una de les dues torretes que hi havien a Olzinelles i que fa uns anys una va ser okupada.
M'havía comentat de la existencia d'un refugi en la part baixa del carrer, prop de la Bordeta. Pujan per la vorera dreta. Suposo que deu ser un dels que comentes a l'article.

Josep ha dit...

EN aquest carrer ,dit mina en un principi, hi havia l'edifici anomenat "LA RAqueta, que segon sLaporta era un edifici en ruïnes que s'enderroca el 1870 per la prolongació d'aquest carrer. Era ubicat cap a l'alçada del restaurant PA NOstre i possiblment era un palauet gòtic que havia llotjat algun rei que altre. També en una torre defensiva que tancava el casc urbà.

Cristina Arrieta ha dit...

Hola a tothom

Com veig que en coneixeu força bé la història, permeteu-me fer una pregunta. Algú te informació sobre un espardenyeria que hi havia al carrer Olzinelles cap els anys 20-30?. Malaurament, no puc especificar millor la ubicació.

Moltes gràcies, i felicitats pell bloc.

Agus Giralt ha dit...

Hola Cristina

Abans que res demanar-te disculpes per haver vist aquest missatge tants dies després. Com vaig publicant nous articles sovint se'm passen alguns missatges. Miraré a veure si trobo informació sobre l'espardenyeria que comentes i si és així faré una actualització.

Una salutació cordial.